terrasoverkapping-advies.be Overkappingen - zonwering - veranda - aanbouw
terrasoverkapping-advies.be

Vergunning terrasoverkapping

Een terrasoverkapping is een bijgebouw, en voor sommige bijgebouwen moet je een vergunnning aanvragen. Echter moet je maar een vergunning aanvragen als bepaalde voorwaarden worden ‘overschreden’. Welke dat zijn, lees je in dit artikel.

Bedenk ook dat er -uiteraard…- uitzonderingen bestaan op de regel. Lees dus ook zeker de uitzonderingen door, zodat je later niet voor problemen komt te staan!

Terrasoverkapping plaatsen? Vraag een gratis prijsofferte aan via de offertepagina.

 

Voorwaarden vergunning terrasoverkapping

In de meeste gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen voor een terrasoverkapping, pergola of prieel te plaatsen. Als je geen enkele van de volgende voorwaarden overschrijdt, dan mag je zonder vergunning of meldingsplicht jouw terrasoverkapping (laten) plaatsen!

  • De totale hoogte van de terrasoverkapping bedraagt maximaal 3 meter.
  • De terrasoverkapping moet binnen 30 meter afstand van de woning worden gebouwd. Let dus op bij apart staande pergola’s!
  • Plaats de terrasoverkapping binnen 1 meter van de perceelgrens (of verder).
  • Zorg ervoor dat de totale oppervlakte aan bijgebouwen die werd gebouwd niet hoger ligt dan 40 vierkante meter.
  • Woon je dichtbij een waterloop? Dan moet je ervoor zorgen dat de terrasoverkapping op minstens 5 meter afstand van dit waterbekken wordt geplaatst.

 

Uitzonderingen vergunning terrasoverkapping

Uiteraard zou de wet de wet niet zijn, mochten er geen uitzonderingen op bestaan…
Om helemaal zeker te zijn dat je later geen boetes zult moeten betalen en/of je terrasoverkapping moet afbreken, ben je best dat je alles ook nog eens navraagt bij de lokale overheden.

Als je in ruimtelijk kwetsbaar gebied en/of oeverzones die onderverdeelt zijn in bekkenbeheersplannen woont, dan heb je minstens meldingsplicht. Ga dan dus zeker langs bij de gemeente.

Terrasoverkapping omvormen tot een veranda

Wil je graag genieten van een veranda, maar tegelijkertijd ook een terrasoverkapping kunnen gebruiken?
Vermeld dit aan de plaatsers van de veranda. Vaak zijn er vele mogelijkheden om de veranda tot een of andere terrasoverkapping om te toveren.

Meestal wordt gemerkt met verschuifbare panelen, of uitneembare panelen.
Bedenk wel dat het minder moeite zal kosten, en een veel minder duur prijskaartje zal hebben, om van een veranda een terrasoverkapping te maken.
Omgekeerd brengt heel wat meer werk met zich mee, waardoor de kostprijs van terrasoverkapping naar veranda heel wat hoger zal liggen dan omgekeerd.

 

Meer info over de veranda

Op deze site geven we voornamelijk informatie over de terrasoverkapping. Toch willen we je ook graag helpen met wat meer informatie aan te bieden over de veranda. Hoewel de terrasoverkapping en de veranda heel gelijkaardig zijn, zijn ze toch ook heel verschillend…